Nascholing ‘Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid’ 

ABAN-accreditatie aangevraagd voor 6 punten voor 1 dag

De zorg verandert continu. Hoe zorg jij dat je met energie kunt blijven zorgen?

Als zorgmedewerker deel je met je collega’s de sterke drijfveer om de patiënt altijd de beste zorg te willen leveren. Dit maakt dat je altijd die stap extra maakt en met elkaar de schouders eronder blijft zetten, ondanks de veranderingen in het werkveld en de toenemende werkdruk die je ervaart. De keerzijde hiervan zien we allemaal om ons heen: gedreven professionals ervaren empathiemoeheid, gaan minder efficiënt werken, verliezen hun bevlogenheid of raken zelfs overbelast en vallen uit. Hierdoor komt wat we nastreven, namelijk kwalitatief goede en duurzaam geborgde patiëntenzorg leveren, juist in het geding.

Gelukkig zijn er vele mooie initiatieven om de veranderingen in de zorg structureel haalbaar en passend te maken.
Ondertussen is het van belang dat jij als zorgprofessional je eigen weerbaarheid en veerkracht vergroot om vitaal en energiek datgene te kunnen blijven doen waarvoor jij ooit voor de zorg koos.

Overkoepelende organisaties benadrukken dat je verantwoordelijkheid mag nemen om goed voor jezelf als zorgprofessional te leren zorgen. Zo staat in de hernieuwde artseneed (Genève, 2017): “Ik zal aandacht besteden aan mijn eigen gezondheid, welzijn en capaciteiten om zorg van het hoogste niveau te bieden”. En ook in het Visiedocument 2025 van de Federatie Medisch Specialisten wordt benoemd dat het van belang is om jezelf als instrument in dit veeleisende beroep in goede conditie te houden.

https://demedischspecialist.nl/sites/default/files/Visiedocument%20Medisch%20Specialist%202025-DEF.pdf

Deze nascholing ‘Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid’ legt precies hierop de focus: in 1 dag krijg jij actuele inzichten en praktische handvatten om jouw conditie als zorgprofessional weer op peil te gaan leren brengen èn houden. Je leert hoe je hierin meer regie neemt en autonomie verkrijgt, binnen de veeleisende context die er is. Zo kun je ongezonde stress verminderen en voorkomen. En duurzaam vitaler blijven werken. Je hebt meer controle over waar jij jouw energie naar stuurt en werkt met meer plezier. Hier hebben ook jouw patiënten en collega’s baat bij!

Opbrengst

De context waarbinnen je werkt is vanzelfsprekend een bepalende factor in jouw vitaliteit en ervaren welzijn, maar zeker niet de enige. In deze nascholing ga jij díe factoren onderzoeken waarop jij zelf als zorgprofessional invloed hebt. Hiermee ga je leren werken, om zo meer wendbaarheid en veerkracht te ontwikkelen.
Je krijgt actuele inzichten in je eigen stresshantering en zult leren hoe jij beter kan navigeren in jouw verschillende stressniveaus. Ook leer je hoe jij je eigen boog kunt blijven spannen, zonder deze te (lang te) overspannen. 

IPPOZ biedt je hiervoor verdiepende achtergrond en concrete handvatten. Hierbij hebben we aandacht voor hoofd, hart en lijf.

Je zult weer zicht krijgen op - en voeling hebben met – de waarden die jouw (beroeps)leven richting en kleur geven. Tenslotte maak je van hieruit een concreet plan over wat jou te doen staat om de bouwstenen die je helpen energiek te blijven, meer in te zetten of aan te vullen.

Vorm

IPPOZ biedt deze nascholing aan op vaste dagen van 9.30-17.00 uur waarvoor je je individueel kunt inschrijven en waarop je zult werken in een groep van 12 deelnemers met 1 trainer. 

Verdiepende theorie en ervaringsgerichte oefeningen wisselen elkaar in deze nascholing telkens af. Met concrete handvatten vanuit IPPOZ en een eigen ontwikkelplan rond je de dag af.

Deze eendaagse nascholing gericht op vitaliteit bieden we ook in company aan. In dat geval kunnen we de groepsgrootte aanpassen en met 2 trainers werken. De trainingslocatie zal dan in overleg worden afgesproken. 

Voor wie?

Voor alle zorgmedewerkers.


NB de accreditatieaanvraag is voor medici uit cluster 1,2 en 3 gedaan. Ben jij apotheker, tandarts, klinisch fysicus, klinisch chemicus, paramedicus, verpleegkundige, of physician assistant en wil je deze nascholing ook voor jouw beroepsgroep geaccrediteerd laten worden? Dan gaan we hier in overleg vanzelfsprekend graag mee aan de slag. 

Door wie?

De begeleiding is in handen van 1 gecertificeerde trainer die een achtergrond als arts heeft. Wanneer we in company met groepen groter dan 12 deelnemers werken, zetten we 2 trainers in. 

Wanneer?

Je kunt je als individuele deelnemer inschrijven voor deze nascholing op onderstaande data:

  • vrijdag 8 maart, locatie in Amsterdam

  • maandag 15 april, locatie in Amsterdam

  • vrijdag 31 mei, locatie volgt 

  • maandag 8 juli, locatie volgt 

                                                                                                             

Kosten?             

De kosten voor deelnemers aan deze nascholing op vaste inschrijving zijn €649,-, exclusief BTW.

Inschrijving

Inschrijving voor de vaste data waarop deze Nascholing ‘Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid’ gegeven worden, kan tot een maand van tevoren. Voor de bovenstaande nascholingen geldt dus: inschrijving kan tot 8 februari, 14 maart, 30 april of resp. 7 juni.

Vanzelfsprekend kun je altijd met ons overleggen als je vragen over deze nascholing hebt.