
Nascholing ‘Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’
ABAN-accreditatie aangevraagd voor 12 punten per module van twee losse dagen
Van jou als zorgmedewerker wordt in de huidige tijd een coachende rol verwacht in het begeleiden van je patiënten, van de mensen die je opleidt en van collega’s met wie je samenwerkt. In de nascholing leer je vaardigheden en ontwikkel je competenties die jou als zorgprofessional helpen om meer naast elkaar te staan, jezelf en de ander beter te begrijpen en daarop aan te sluiten, zodat je eigenaarschap bij de ander kan stimuleren en meer draagvlak creëert. Open staan, nieuwsgierig blijven en je oordeel uitstellen; moeilijker dan je denkt!
IPPOZ verzorgt de nascholing ‘Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ in twee modules van elk twee losse dagen: een basismodule en een verdiepende module. Deze nascholing verzorgen wij ook in company.
Van jou als zorgmedewerker wordt steeds meer verwacht dat je het echt samen doet; met de patiënt, met de verschillende teams waarvan je onderdeel bent en met anderen in jouw netwerken en organisatie. De mensen die je in deze tijd opleidt, verlangen begeleiding met een bredere kijk dan alleen medisch inhoudelijke beoordeling. Jouw doel in de coachende rol is de ander in zijn geheel te zien en zijn zelfstandigheid te vergroten. Dit alles vraagt om een andere manier van luisteren en gespreksvoering waarbij je aanvullende vaardigheden nodig hebt en een andere houding ontwikkelt.
In plaats van van bovenaf sta je veel meer naast de patiënt en als collega en opleider kom je naast en met elkaar tot nieuwe besluiten om ontwikkeling in gang te zetten en zo goede zorg te verlenen. In een zorglandschap dat zich sterk is gaan richten op doelmatigheid en efficiëntie is er vaak weinig ruimte voor het werkelijk aansluiten bij de ander (de patiënt, de collega, de a(n)ios of coassistent). Dit begint bij kijken naar jezelf: hoe sta ik hierin en wat neem ik mee dat aan deze mening bijdraagt? Dan vraagt het van jou om aandachtig aanwezig te zijn, oprecht geïnteresseerd te luisteren naar de ander, je oordeel uit te stellen en vervolgens samen tot een veel meer gedragen besluit te komen. ‘Samen beslissen’ bijvoorbeeld betekent immers niet enkele opties voor te leggen die jij als nuttig ziet waaruit je de ander laat kiezen, maar echt nieuwsgierig te zijn naar wat belangrijk is voor de patiënt en dan in overeenstemming te komen tot beleid. Deze zelfde vaardigheden zullen jou als collega helpen om bij te dragen aan een open en niet normerende werk- en opleidingscultuur waarbinnen jullie elkaar aanspreken op kwaliteit, doelmatigheid en gedrag. Alles begint bij bewust zijn van je eigen houding (kan ik mijn oordeel uitstellen en nieuwsgierig zijn naar het perspectief van de ander?) om vandaaruit samen verder te gaan. Zo bied jij de zorg van de toekomst.
Deze nascholing sluit aan bij het Visiedocument Medisch Specialist 2025 waarin duidelijk is gesteld dat zorgmedewerkers niet boven maar naast de patiënt staan, de behoefte van de patiënt centraal staat en de zorg zich steeds meer in netwerken organiseert. “De medisch specialist stelt zich in 2025 meer dan nu, naast zijn rol als medisch behandelaar, op als coach of adviseur. Hij handelt vanuit compassie en medemenselijkheid, met een koel hoofd en een warm hart. Niet alleen naar zijn patiënten, maar ook naar zijn collega’s. Er is ruimte voor het delen van ervaringen en het geven van feedback. In teams en tussen zorgprofessionals is sprake van een cultuur waar men elkaar aanspreekt op kwaliteit, doelmatigheid en gedrag.”

De nascholing ‘Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ bestaat uit twee modules van elk twee losse dagen met een tussenperiode waarin je kunt oefenen.
Zo kun je besluiten alleen de ‘Basismodule Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ te volgen. Of zowel de ‘Basismodule Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ als aansluitend de ‘Verdiepende module Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ in perioden wanneer het jou uitkomt.
In de basismodule bieden we je achterliggende theorie en oefen je met relevante coachende basisvaardigheden. In de verdiepende module verkrijg je een verbreding en verdieping van deze vaardigheden met ondersteunende theorie.
Opbrengst
Na het volgen van de nascholing ‘Basismodule Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ ken je de verschillende vormen van luisteren en kun je deze toepassen. Je hebt je vaardigheden om een open dialoog aan te gaan verder ontwikkeld. Zo weet je bijvoorbeeld meer je oordeel uit te stellen en kent je meer gesprekstechnieken. Ook leer je werken met boven- en onderstroom in de verschillende contactlagen. Je hebt je opnieuw verdiept in je eigen kwaliteiten, valkuilen en herkent je persoonlijke triggers die maken dat je uit contact gaat. Je weet welke fasen je doorloopt in de reflectiecirkel en bent beter in staat jezelf en van daaruit de ander te begeleiden.
Accreditatie voor de nascholing ‘Basismodule coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ is aangevraagd bij ABAN voor 12 punten.
De nascholing ‘Verdiepende module coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ borduurt voort op de basistechnieken die je je eigen hebt gemaakt in de basismodule. In deze module verbreed je je gespreksvaardigheden die nodig zijn voor het innemen van de coachende rol/positie; verhelderen, verdiepen, alternatieven bezien en stimuleren tot gewenst gedrag. Ook zul je oefenen je eigen gewaarwording hierin te gebruiken.
Accreditatie voor de nascholing ‘Verdiepende module Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ is aangevraagd bij ABAN voor 12 punten.
Vorm
Je komt per module twee keer een hele dag met een groep van 8 deelnemers met dezelfde trainer bij elkaar op een trainingslocatie in het land. De werkvormen zijn gevarieerd waarbij ervaringsleren en theorie elkaar steeds afwisselen. Er is veel ruimte om te oefenen, ook met eigen ingebrachte casus. Tussen de bijeenkomsten gaat jouw leerproces door in je eigen werkomgeving, gesteund door een thuiswerkopdracht.
Voor wie?
Alle medici uit cluster 1, 2 en 3, paramedici (waaronder fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten), apothekers, tandartsen, klinisch fysici en chemici, dierenartsen, technisch geneeskundigen, verpleegkundig specialisten, physician assistants en verpleegkundigen. Staat jouw functie hier niet tussen en ben je geïnteresseerd? Neem vooral contact met ons op!
Door wie?
De begeleiding is in handen van een gecertificeerde trainer die een achtergrond als arts heeft.
Wanneer?
In het voorjaar en najaar van 2024 starten we met twee Basismodules en een Verdiepende module. De data die tot nu toe zijn vastgelegd voor 2024 zijn:
Nascholing ‘Basismodule Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’
Dinsdag 26 maart (dag 1) en dinsdag 23 april (dag 2)
Donderdag 23 mei (dag 1) en donderdag 20 juni (dag 2)
Nascholing ‘Verdiepende module Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’
Maandag 9 sept (dag 1) en maandag 7 oktober (dag 2)
Kosten?
De investering voor deze nascholing is €1295,- exclusief BTW.
Inschrijving
Inschrijven voor de nascholing ‘Coachende vaardigheden voor zorgprofessionals’ kan tot 4 weken tevoren. Dat is 27 februari of 25 april voor de basismodule en 12 augustus voor de verdiepende module. Wil je eerst overleggen of deze nascholing past bij wat jij nodig hebt? Neem gerust contact met ons op.